Despre

Proiectul ”Scrie despre tine” a pornit in toamna anului 2009, cand un actor si o regizoare din Bucuresti (Vera Ion si Sorin Poama) s-au intors acasa dupa o lunga calatorie pe strazile Europei, in care au lucrat ca si clowni pe strada. Coplesiti de cate li se intamplasera, cei doi au intrat in casa, s-au gandit, au baut o tzuica din Teleorman si au spus: hai sa scriem o piesa despre asta.

Au urmat patru luni de interviuri, reluari si povestiri ale tuturor intamplarilor, persoanelor pe care le cunoscusera, lucrurilor pe care le simtisera cei doi de-a lungul calatoriei, apoi inca doua luni in care au scris un text, la inceput lung de 160 de pagini. Textul spunea povestea lui Adi, tanar actor roman aflat in pragul depresiei care se hotaraste sa plece in Europa imbracat in costum de clown impreuna cu prietenii sai, William si Dragos. Dupa ce a aparut textul, cei doi si-au sunat colegii (Andrei Serban, Alex Potocean, Ilinca Harnut si Iulia Verdes), au facut o lectura si au inceput sa repete, in subsolul unei case de productie (Exit Film) care s-a aratat primitoare si i-a gazuit timp de doua luni, cat cei sase au explorat povestea de 160 de pagini si au transformat-o intr-un spectacol de aproape doua ore – Ich Clown

Premiera a avut loc in vara lui 2010 la MNAC. Imediat dupa premiera, cei doi s-au urcat din nou in avion pentru a calatori pentru inca trei luni in Londra, Berlin si Amsterdam, imbracati de asta data si in clown si in Peter Pan si explorand si mai mult lumea artistilor de strada. In toamna lui 2010 s-au intors in Bucuresti. Acasa, de data asta Vera a fost cea care a avut mai multe de ”procesat”, asa ca s-a apucat sa scrie un text despre aventurile ei ca statuie in Londra.

Intre timp, spectacolul Ich Clown a inceput sa se joace in diverse spatii alternative din Bucuresti –MNAC, CNDB, MAke a Point, Cool Cat, Carada Cafe, Godot Cafe Teatru, Festivalul TIFF, Festivalul de Dramaturgie contemporana Timisoara. La fiecare spectacol, echipa a intalnit oameni fascinati de faptul ca in teatru poate fi vorba si despre povesti autentice de viata, nu numai despre drame din secole trecute sau din alte tari. Foarte multa lume s-a regasit in povestea lui Adi, William si Dragos. Astfel Sorin si Vera s-au hotarat sa faca un atelier in care sa lucreze impreuna cu oricine e interesat sa isi povesteasca experientele si sa asculte povestile altora, pentru a scrie un text pentru teatru bazat pe evenimente autentice . L-au contactat si pe David Schwartz, colegul lor, si impreuna au pornit lungul sir de ateliere ”Scrie despre tine”. Au strans mailuri ale oamenilor interesati din public si au facut prima intalnire la CNDB. Intalnirile au continuat, timp de mai bine de un an, in diverse spatii care si-au oferit suportul- CNDB, MNAC, Centrul pentru Studii Rome, Verde Cafe, Saga Productions, Cafe Godot. 

O data sau de doua ori pe saptamana, carand dupa ei suluri de hartii, markere, carioci si alte necesare, trainerii si participantii s-au mutat dintr-un spatiu in altul si au consolidat un grup de lucru, de aproximativ 10 membri. Fiecare dintre participanti a inceput, mai in gluma mai in serios, sa scrie cate o piesa de teatru, trecand prin exercitii de scris, actorie, improvizatie, storytelling, prin care incet incet au inceput sa isi exploreze, intr-un spatiu protejat de increderea celorlalti, propriile emotii si amintiri.

Trainerii au inceput sa dezvolte o metoda din ce in ce mai articulata, pe care au aplicat-o in primavara 2011 la Vaslui, unde au lucrat cu un grup de elevi de liceu, timp de o luna. Rezultatul a fost spectacolul ”13 oameni, o poveste din Vaslui”, bazat pe intamplari si experiente reale din viata tinerilor din Vaslui 2011 si jucat de aceiasi oameni care au scris piesa- un grup de 13 adolescenti de la LMK. Dupa ce au stat timp de o luna la Vaslui, cei doi s-au urcat din nou in avion pentru a ajunge in Londra, unde timp de doua luni au continuat sa documenteze povestile artistilor de strada romani, de data asta cu o bursa din partea ICR London.

In toamna lui 2011 s-au intors in Bucuresti pentru a continua lucrul cu ”Grupa mare”. Grupa mare s-a transformat, peste vara, intr-un grup de tineri dramaturgi care lucreaza la zece texte noi pentru teatru bazate pe povesti si experiente personale. Vera si-a terminat textul inceput in urma cu un an si astfel a aparut o a treia productie ”Scrie despre tine”- spectacolul ”Refuz sa cresc. Daca puteti face o mica donatie”, care spune povestea unei tinere regizoare de teatru care lucreaza ca statuie Peter Pan in Londra. Vazand cum au crescut lucrurile din 2009 pana in 2011, Vera si Sorin au extins echipa de traineri si s-au hotarat sa cunoasca si mai multi oameni care vor sa scrie despre ei. Aventura continua…

Advertisements

3 Comments on “Despre”

  1. Mad Cortex says:

    Bafta maxima! Aveti o recomandare pe blogul meu.

  2. […] vechi din zona bisericii armeneşti şi prin zona Mântuleasa. Doamne, noroc cu temele de la Scrie despre Tine că altfel mai treceau zece ani până mă hotăram să mă duc la Casa Melik unde e Muzeul Theodor […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s